Foto: One Music - Koncert a premietanie dokumentu

One Music - Koncert a premietanie dokumentu

Aktuality

|

09. 04. 2024

Dávame do pozornosti zaujímavý projekt One Music - Hudba je len jedna a jeho záverečné podujatia:

16. 4. 2024, 16:30 - 18:30, Filmová a televízna fakulta VŠMU, Svoradova 2/A, Bratislava

Premietanie filmového dokumentu o vzniku koncertného programu One Music a odborná diskusia na tému spracovania starej hudby, tvorby umeleckého dokumentu a umeleckej fotografie.
Vystúpia: Miloš Valent, Bjarte Elke, Tereza Smetanová, Jon Balke, Michal Paľko, Vladimír Yurkovic a ďalší členovia umeleckých súborov Solamenta naturali a Barokksolistene. 
 

17. 4. 2024, 19:00, Moyzesova sieň FiF UK, Vajanského nábrežie 12 Bratislava

Koncert a premietanie dokumentu
Účinkujú: Solamente naturali & Barokksolistene

***

Splnený sen s názvom „One Music“

Koncertný program s názvom One Music, umelecký dokument o jeho vzniku, CD a séria koncertov pre verejnosť a odborných workshopov pre študentov sú hlavnými výstupmi projektu Hudba je len jedna, podporeného z Programu Kultúra Grantov EHP 2014-20 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Projekt je splneným snom a výsledkom viac ako 20-ročnej spolupráce Miloša Valenta a Bjarteho Eikeho, umeleckých vedúcich renomovaných súborov Solamente naturali z Bratislavy a Barokksolistene z nórskeho Tønsberg, ktorí proejkt realizovali od novembra 2021 do apríla 2024.

Program One Music vytvoril pomyselný most medzi starými hudobnými prejavmi slovanskej a severskej hudby, ktoré sú zapísané v slovenských a nórskych hudobných archívoch a sú interpretované v starom historickom pohľade a novými kompozíciami, ktoré vznikli na základe inšpirácie starou hudbou. Práve táto vzájomná interakcia starého a nového, hľadanie spoločného momentu "jednej hudby" je zaujímavá nielen pre hudobnú odbornú verejnosť, ale i širšie divácke publikum. Program je zložený z upravených archívnych skladieb z repertoárov oboch súborov, ale aj z nových kompozícií od hudobných skladateľov Jona Balkeho z Nórska a Michala Paľka a Daniela Mateja zo Slovenska, inšpirovaných rómskou, židovskou a nordickou hudbou. Jedinečný hudobný program One Music prinesú súbory poslucháčom kvalitnej hudby aj na CD nosiči, ktorý nahrávajú v týchto dňoch.

Posolstvo hudobného programu One Music a viac ako dvojročný projekt zachytili bývalí študenti Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave v umeleckom dokumente pod vedením mladej režisérky Kristíny Smetanovej z triedy Mareka Šulíka, renomovaného slovenského dokumentaristu. Vzácna spolupráca s nezameniteľnou atmosférou deviatich špičkových hudobníkov zo Slovenska a Nórska sa stala motívom aj fotografií z dielne renomovaného slovenského fotografa Vladimíra
Yurkoviča, ktorý z nich pripravil aj pútavú výstavu.

Tvorbu programu One Music, ako aj jeho hudobné inšpirácie prezentovali členovia oboch súborov, i hudobní skladatelia na workshopov na umeleckých školách – konzervatóriách, či vysokých školách, ako aj pre ostatnú odbornú verejnosť v Bratislave, Lozorne, Banskej Bystrici, Trondheime, Bergen a inde.

Verejnosť sa s programom One music stretla na koncertnom turné v júli 2023 v Čechách a na Slovensku a v októbri v nórskom meste Bergen. Slovenskú premiéru programu One Music zažili diváci v rámci festivalu Viva musica 6. júla 2023 v Bratislave za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Tá vysoko ocenila nielen kultúrny, ale aj vzdelávací rozmer projektu Hudba je len jedna. Nórska premiéra sa konala 2. októbra 2023 v Bergen.

Členovia súboru Solamente naturali v spolupráci s hudobným skladateľom Michalom Paľkom navštívili v júni 2022 aj rómsku osadu v Sirku, kde pre miestne deti a mladých zo sociálne slabých komunít pripravili pútavé rozprávanie o hudbe programu One Music a najmä o jeho inšpirácií rómskou hudbou. Ukážky z programu posmelili miestne deti a spevom sa pripojili k hudobníkom.

Dlhoročnú skúsenosť súboru Barokksolistene s koncertmi na stredných odborných školách sme preniesli aj na Slovensko. V rámci projektu vystúpili členovia Solamente naturali na stredných odborných školách a študentom ukázali krásu rôznorodosti hudby odlišných národov a tradícii, čo považujeme za čoraz dôležitejšie v tejto celosvetovo mimoriadne komplikovanej dobe. Plánujeme preto v tomto druhu koncertov pokračovať aj v budúcnosti.

Budúce plány oboch súborov sú spojené najmä s ďalším koncertovaním s hudobným programom One Music v SR, ČR a v Škandinávií, čo začne koncertmi na jeseň tohto roku v Nórsku. Pokračovaním projektu by mali byť aj ďalšie prezentácie umeleckého dokumentu. 

Text je čerpaný z tlačovej správy k podujatiu.

Viac informácií

x