Foto : Adam Marec Autor: Róbert Ragan

Adam Marec

1981 Čadca

www.marec-ferraro.com

vážna hudba: gitara

Pôsobenie v: Invention Quartet , Slavonic Duo

Bio

1998 – 2002 Konzervatórium Žilina (gitara – Dušan Lehotský)
2002 – 2007 Fakulta múzických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici (Ján Labant)
2007 – 2010 FMU Akadémie umení v Banskej Bystrici (doktorandské štúdium v odbore hudobná interpretácia – Jela Špitková)
2005 päťmesačná stáž na Conservatorio A. Boito di Parma a Academia del Teatro Cinghio, Parma, Taliansko (Giampaolo Bandini)
2006 dvojmesačná stáž v Centre de Musique Baroque vo Versailles, ako aj na Conservatoire National Supérieur de Musique v Paríži (Olivier Chassain)
majstrovské kurzy: Jorge Morel, Máximo Diego Pujol, Štěpán Rak, Roland Dyens, Odair Assad, Pavel Steidl, Marcin Dylla, Margarita Escarpa, Carlo Marchione, John W. Duarte a i.
od 2006 pedagóg na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici
od 2010 odborný asistent na Fakulte múzických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici
od 2011 odborný asistent na Hudobnej a umeleckej akadémii Jána Albrechta v Banskej Štiavnici

Adam Marec sa venuje interpretácii komornej hudby i sólovej gitarovej literatúry. Dlhodobo spolupracuje s talianskym gitaristom Fabriziom Ferrarom v Duu Marec-Ferraro, s huslistom Andrejom Baranom v Duu Slavonic a v duu s klaviristkou Evou Cáhovou, s ktorou tiež účinkuje v zoskupení Invetion Quartet spoločne s kontrabasistom Róbertom Raganom a s hráčom na bicie nástroje Petrom Solárikom.

V roku 2014 premiéroval Guitar Concerto od Egona Kráka so sprievodom Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala pod vedením Ewalda Danela. Spoločne so svojim spoluhráčom s Dua Marec-Ferraro premiérovali v tom istom roku koncert pre dve gitary a orchester Brazilian Concert od brazílskeho skladateľa Arnalda Freire v spolupráci s Kysuckým komorným orchestrom pod taktovkou talianskeho dirigenta Enrica Volpeho. Účinkoval tiež so Štátnym komorným orchestrom v Žiline, s ktorým uviedol ešte v rámci svojho diplomového koncertu spolu s Petrom Tomkom Koncert pre dve gitary a orchester op. 210 od Maria Castelnuova-Tedesca ako aj s orchestrom Štátnej opery v Banskej Bystrici pri uvedení koncertu Joaquína Rodriga Concierto de Aranjuez. Spolupracoval i so súbormi Musica Aeterna a Mucha Quartet.

Vystúpil na Slovensku, v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Rusku, Fínsku, na Islande, v Brazílii, v Hong Kongu a vo Veľkej Británii v koncertných sálach ako Royal Festival Hall v Lodýne, Millenáris-Fogadó v Budapešti, Palazzo Vecchio vo Florencii, Palazzo Regio v Cagliari, Sala Verdi v Parme, Sala Mompou v Barcelone, Sha Tin Concert Hall v Hong Kongu a v koncertných sálach Iceland Academy of the Arts v Reykjavíku, Real Conservatorio Superior de Música “Victoria Eugenia” v Granade, Moscow Tchaikovsky Conservatory a ďalších. Predstavil sa na mnohých domácich a zahraničných festivaloch (Brno International Guitar Festival, Dordogne Guitar Festival, Festival Internazionae della Chitarra „Isola degli Sparvieri“, Hong Kong International Guitar Festival, Visegrad Guitar Festival, Festival Paganini, Virtuosi di Gravatá, Virtuosi Na Serra, Vesna v Rosji, Platonov Arts Festival a ďalších). Realizoval niekoľko rozhlasových a televíznych nahrávok.

Popri interpretačnej činnosti je aktívny i ako pedagóg. Pôsobí na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu, na Fakulte Múzických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici a na Hudobnej a umeleckej akadémii Jána Albrechta v Banskej Štiavnici, kde od roku 2009 organizuje festival Medzinárodné interpretačné dni klasickej gitarovej hry. Pravidelne je pozývaný ako lektor majstrovských kurzov doma i v zahraničí a za člena porôt národných a medzinárodných súťaží.

Bibliografia

  • Šišková, Ingeborg: Interpretačne mnohoraký december i január v Mirbachu
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 1-2, s. 3
  • Beráts, Juraj: Adam Marec: S gitarou na cestách
    2014 Hudobný život 2014, č. 5, s. 22
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2012 Hudobný život 2012, č. 7-8, s. 13
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2012 Hudobný život 2012, č. 3, s. 8
  • Chieffi, Olga : Il talento slovacco di Adam Marec
    2011 Positanonews [online] 23.9. 2011 [citované 2.8.2012] 2011
    (dostupné na http://www.positanonews.it/articoli/64520/il_talento_slovacco_di_adam_marec.html)
  • Miškovičová, Eva : Gitara na Radnici
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 4, s. 11

Diskografia

  • Foto : Egon Krák – Mémoires II EGON KRÁK – MÉMOIRES II
    2013 CD – Hudobný fond SF 00712131
    1. Egon Krák: Symfónia ELF
      Slovenská filharmónia, Ernst Theis (dir.)
    2. Egon Krák: Au jardin d'amour
      Jana Pastorková (s), Egon Krák (pf)
    3. Egon Krák: Nová harmónia
      Alexander Stepanov (cl), Egon Krák (pf)
    4. Egon Krák: Milenci v mesačnom svite
      Daniela Blesáková (fl), Mária Blesáková (pf)
    5. Egon Krák: Candlelight – Horiaca svieca
      Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf)
    6. Egon Krák: Panoptikum
      Eva Cáhová (pf)
  • Foto : Romantic Impressions. Marec & Ferraro ROMANTIC IMPRESSIONS. MAREC & FERRARO
    2011 CD – Clair de Lune Produzioni Musicali CDLN/11001
    1. :
      Adam Marec (gui), Marco Ferraro (gui)
  • Foto : Concerti per chitarra e orchestra CONCERTI PER CHITARRA E ORCHESTRA
    2009 CD – Music Master MM 0000-0-000
    1. Ferdinando Carulli:
      Adam Marec (gui), Slavomír Glos (vn), Kysucký komorný orchester „Musica Kysuca“

Ocenenia

  • Cena dekana Fakulty múzických umení Akadémie umenia v Banskej Bystrici
    2010
  • Festival internazionale della chitarra Niccolò Paganini, Parma (IT)
    2009 - finále
  • Cena rektora Akadémie umení v Banskej Bystrici
    2007
  • Anglo-Czecho-Slovak Trust Competition, Londýn (UK)
    2007 - 2. cena v kategórii komorná hra (v gitarovom duu s Evou Kavuljakovou)
  • Międzynarodowy Festival i Konkurs Gitarowy im. Czesława Droździewicza, Krynica (PL)
    2006 - 4. cena
  • Festival internazionale della chitarra Niccolò Paganini, Parma (IT)
    2006 - finále
  • Concorso Chitarristico e di Musica da Camera "Giulio Rospigliosi", Lamporecchio (IT)
    2005 - 4. cena
  • Festival internazionale della chitarra Niccolò Paganini, Parma (IT)
    2005 - finále
  • Interpretační soutěž Milana Tesaře, Brno (CZ)
    2005 - 1. cena, absolútny víťaz
  • Concorso Nazionale “G. Ansanldi”, Villanova Mondovì, Cuneo (IT)
    2005 - 3. cena
  • Anglo-Czecho-Slovak Trust Competition, Londýn (UK)
    2004 - 1. cena (kategória gitara)
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    2002 - 2. cena
  • Súťaž v rámci Festivalu Ivana Ballu, Dolný Kubín (SK)
    2002 - 1. cena a titul Laureát festivalu
  • Súťaž v rámci Festivalu Ivana Ballu, Dolný Kubín (SK)
    2001 - 2. cena
  • Medzinárodná súťaž „Karel Ditters z Dittersdorfu a hudební klasicismus“, Vídnava (CZ)
    2001 - 4. cena
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1999 - 3. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ján Králik: Prelúdium a fúga
    z cyklu Zbierka tónov
    22. 10.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Akadémie umení, Banská Bystrica, SK
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Peter Tomko (gui)
  • Egon Krák: Guitar Concerto
    pre gitaru a sláčikový orchester
    21. 10.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Banskobystrické hudobné dni, Štátna opera, Banská Bystrica, SK
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ewald Danel (dir.)
  • Jozef Kolkovič: EP
    pre jazzové kvarteto
    30. 9.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Radnica, Cikkerova sieň, Banská Bystrica, SK
    INTERPRETI: Invention Quartet, Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf), Róbert Ragan (cb), Peter Solárik (dr)
  • Egon Krák: Bonjour, M. Charpentier!
    Strena per chitarra, pianoforte, contrabbasso e percussione
    5. 3.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Radnica, Cikkerova sieň, Banská Bystrica, SK
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf), Róbert Ragan (cb), Peter Solárik (bat)
  • Jozef Kolkovič: Medailóny
    pre gitaru
    19. 1.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Adam Marec (gui)
  • Ján Králik: Piesne pre dve gitary
    5. 6.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Atelier XXI., Základná umelecká škola, Banská Štiavnica, SK
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Fabrizio Ferraro (gui)
  • Jevgenij Iršai: Tuo-tua
    pre gitarové duo (z cyklu Listy Ofodurovi)
    12. 2008 Prvé uvedenie na Slovensku
    Minisalóny a stretnutia, Banská Bystrica, SK
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Eva Soviarová - Kavuljaková (gui)
  • Andrej Kalinka: Malinový Krtko
    pre husle a gitaru
    2002 Prvé uvedenie na Slovensku
    SK
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Marián Svetlík (vn)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Lukáš Borzík: L'aube
    pre gitaru
    22. 4.
    2014
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Real Conservatorio Superior de Música, Granada, ES
    INTERPRETI: Adam Marec (gui)
  • Lukáš Borzík: Prelude of The Unborn
    pre klavír (alebo gitaru)
    4. 4.
    2013
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Iceland Academy of the Arts, Reykjavík, IS
    INTERPRETI: Adam Marec (gui)
  • Egon Krák: Candlelight – Horiaca svieca
    pre gitaru a klavír
    26. 5.
    2011
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Sala Mompou de Sgae, Barcelona, ES
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf)
  • Jevgenij Iršai: Magnil totoka
    pre gitaru a klavír (z cyklu Listy Ofodurovi)
    26. 5.
    2011
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Sala Mompou de Sgae, Barcelona, ES
    INTERPRETI: Adam Marec (gui), Eva Cáhová (pf)

Fotogaléria

  • Foto : Adam Marec Adam Marec

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Róbert Ragan
  • Foto : Adam Marec Adam Marec

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Róbert Ragan
  • Foto : Adam Marec Adam Marec

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Róbert Ragan
  • Foto : Adam Marec Adam Marec

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dominika Vanáková


« späť na zoznam