Pod týmto názvom sa 9. novembra 2014 v Bruseli v Bazilike Koekelberg pri príležitosti 100. výročia vypuknutia prvej svetovej vojny uskutočnil monumentálny koncert, na ktorom sa zúčastnilo 37 zahraničných a domácich zborov z krajín, ktorých sa tento nezmyselný konflikt dotkol.

Na koncerte odzneli skladby renomovaných skladateľov: Ola Gjeilo, Tan Dun, André Devaere, Sofia Gubaidulina, Krzysztof Penderecki. Práve dielo Krzysztofa Pendereckého Dies Illa tvorilo veľkolepé finále koncertu, na ktorého realizácii sa podieľalo vyše tisíc spevákov spolu s Bruselskou filharmóniou, pod vedením dirigenta Andresa Mustonena. Za Slovenskú republiku bol na toto podujatie svetového významu pozvaný akademický spevácky zbor Canzona Neosolium z Akadémie umení v Banskej Bystrici s dirigentom Štefanom Sedlickým. Mladí speváci ako prví umelci zo Slovenska predviedli svoje umenie pred prítomným belgickým kráľovským párom. Koncertu sa zúčastnilo množstvo významných osobností. Na úvod koncertu sa divákom prihovoril predseda Európskej rady Herman van Rompuy, pod ktorého záštitou sa podujatie uskutočnilo a prostredníctvom telemostu i generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Medzi hosťami nechýbal mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky v Belgickom kráľovstve a Luxemburskom veľkovojvodstve Stanislav Vallo, konzulka pre oblasť kultúry, školstva a vedy Beata Kostilníková a prvý tajomník Peter Režo.

Akademický spevácky zbor Canzona Neosolium sa belgickému publiku predstavil aj na samostatnom koncerte v meste Waregem. Pred vypredaným hľadiskom baziliky Sink Amanduskerk uviedol skladby z obdobia renesancie až po súčasnosť. S mimoriadnym ohlasom sa stretli v zahraničí premiérovo uvedené diela slovenských skladateľov Vojtecha Didiho (Soven Čhave Soven) a Petra Špiláka (Anča čierna). Ako prídavok zaznela Aká si mi krásna od Eugena Suchoňa. Prítomných v sále oslovila originalita kompozícií ako aj zaujímavý interpretačný vklad dirigenta zboru.

Aktualizované: 11. 05. 2020
x