Koncerty SMO vo Viedni a v Žiline

Foto: Koncerty SMO vo Viedni a v Žiline

Od 22. do 28. 4. 2023 sa uskutoční jarné sústredenie Slovenského mládežníckeho orchestra na pôde Konzervatória a Slovenského rozhlasu v Bratislave. Orchester pod umeleckým vedením Maroša Potokára (Štátna filharmónia Košice, Janáčkova filharmonie Ostrava) a s poľskou sólistkou Weronikou Dziadek naštuduje skladby Suita staropolska Andrzeja Panufnika, Romanca pre violu a orchester op. 85 Maxa Brucha, Musica slovaca Ilju Zeljenku, Smútočná hudba od Paula Hindemitha a v druhej polovici koncertu Serenáda op. 48 Piotra Iľjiča Čajkovského.
Skúšky budú prebiehať pod vedením skúsených pedagógov: skupine 1. huslí sa bude venovať Maroš Potokár ako umelecký vedúci, 2. husle bude viesť Daniel Rumler (Konzervatórium v Bratislave, Slovenská filharmónia), skupinu viol Martin Ruman (Konzervatórium v Bratislave, Slovenská filharmónia), violončelá Csaba Rácz (Konzervatórium v Bratislave, Slovenská filharmónia) a s kontrabasistami bude pracovať Ján Prievozník.
Sústredenie bude zavŕšené dvojicou koncertov – 27. 4. 2023 v Ehrbar Saal vo Viedni a 28. 4. 2023 v Dome umenia Fatra v rámci festivalu Allegretto Žilina.
V rámci programu MusXchange boli súčasťou orchestra dvaja hudobníci z Gréckeho mládežníckeho symfonického orchestra a jeden hudobník z Dánskeho národného mládežníckeho orchestra.
 
Aktualizované: 23. 01. 2024
x