Aktuálne

Hudobný život 09/2021

Z obsahu vyberáme:

Miesto pre dvoch: Ako sa žije „dvom klaviristom v jednom dome“ (N. a M. Skutovci), V novej krajine: Ken-Wassim Ubukata (FR), Veľké osobnosti v malých lokalitách: Dagmar Duždová,  História: V tieni staršieho brata: Nikolaj Rubinštejn, Na chate so Zuzanou Mojžišovou, Esej P. Katinu - Umenie a sloboda, Jazz: Priekopníci jazzového kontrabasu: Walter Page a John Kirby / Hevhetia pod pyramídou, Z organového kokpitu Moniky Melcovej, Orchestrálne kurzy ako príprava na život, Poviedka V. Rozenbergovej: Na Siedmej avenue, Spravodajstvo: Viva Musica! 2021, Slovenské historické organy „30“, Košická hudobná jar, ARTIS v Prešove, Hudba Modre, Wagnerovský festival v Bayreuthe, operný galakoncert Star Gala in the Park v Budapešti, Recenzie albumov a publikácií.

S reflektovaním koncertov na pravidelnej báze a potrebnej kvalitatívnej úrovni vo vzdialenejších regiónoch existujú v našom časopise dlhodobé ťažkosti. Nie je to však tak – ako naznačili nedávne plamenné reakcie na sociálnych sieťach –, že by išlo o zámer zo strany „bratislavských kruhov“ zaujatých voči východniarom. Naopak, vždy nás poteší, keď môžeme priniesť, hoc aj sporadicky, postrehy z Košíc, Prešova či Bardejova, a teší nás, že aj tam sa napriek okolnostiam darí podujatiam v oblasti „vysokej“ kultúry – zriadenej aj tej nezriadenej. Jedným z nich je napríklad prešovský festival ARTIS, ktorý má za sebou 9 úspešných ročníkov a v tomto roku na ňom (okrem iných) zožal mimoriadny úspech mladý slovenský organista Tomáš Mihalik. Report o jeho vystúpení si môžete prečítať v aktuálnom čísle z pera Slávky Kopčákovej a do pozadia jeho organizácie môžete nahliadnuť v rozhovore s jeho zakladateľkou a umeleckou riaditeľkou Dagmar Duždovou. A nepovšimnuté neostali ani Košice, kde sa zo známych dôvodov presunula Košická hudobná jar na leto a priestor dostali skvelí sólisti – napríklad vyhľadávaný český tenorista Adam Plachetka či vynikajúca slovenská klaviristka Jordana Palovičová. Podrobnejšie v dvoch reflexiách Kataríny Burgrovej.

Ak už bola reč o organistoch, významného jubilea sa dočkal festival Slovenské historické organy, ktorého 30. ročník zhodnotil Stanislav Tichý. Samozrejme, leto by sa nezaobišlo ani bez festivalu Viva Musica! a chýbať nesmie ani Hudba Modre – hoci tu už sme späť na západe…

Celkom iste si nenechajte ujsť dvojrozhovor s jedným z našich najdlhšie pôsobiacich klavírnych duí, Mikim a Norou Skutovcami, či pohľad na jednu z veľkých osobností klavíra 19. storočia, Nikolaja Rubinštejna. A ak je vám blízka tematika folklóru a jeho súčasných adaptácií, viacero podnetných myšlienok nájdete v neformálnom rozhovore Jána Klímu so speváčkou a rozhlasovou redaktorkou Zuzanou Mojžišovou.

Radi by sme odmenili aj našich predplatiteľov – reprodukciami umeleckých fotografií s hudobnou tematikou. Ako prvý sme sa rozhodli zaradiť záber Roberta Ragana st. na huslistu Stanislava Palúcha, ktorý sme zverejnili na titulke dvojčísla január/február 2021 a ktorý (nielen pre nás) obsahuje silnú symboliku neľahkej doby – lockdownu, živej hudby napriek prekážkam…

Príjemné čítanie na začiatku babieho leta praje

Robert Kolář

X

x